Runde 4: «Kulturlandskap»

Vinner av denne runden ble Arne Strømme med bildet «Perspektiv». Vi gratulerer!

Det kom inn 40 bilder fra 10 fotografer denne runden. Juryert av Os fotoklubb.

Generell kommentar:

«Takk for at vi fikk juryere klubbkonkurransen deres! Det er alltid like spennende å se hvilke bilder medlemmene har valgt ut for å svare på temaet.

Nivået på de innleverte bildene spriker noe. De som er premierte er gode, men en del av de som er refusert har et forbedringspotensial, eller på en eller annen måte traff ikke juryen. En del kan jobbe litt med valg av motiv og komponering av bildet. Noen er «flate», dvs. at det er vanskelig å feste blikket og lite tredimensjonalitet. Å jobbe med både forgrunn og bakgrunn er et tips, samt å forenkle uttrykket for seeren.

Det mest diskuterte bildet var vinneren, som juryen samlet gav mest poeng ved juryering. Men før premiering ble det stilt spørsmål om bildet er manipulert. Hvis bildet er manipulert, bryter det med vår definisjon av kulturlandskap, dvs. at det kun er lov med justering av lys og farger i post, samt fjerning av støv og flekker. Men siden deres klubb ikke har presisert det i retningslinjene til juryen, så velger vi å gi dette bildet første plass. Lykke til på videre motivjakt utover høsten! Hilsen Simen Soltvedt Therese Hansen Tove Følid Anne Berit Reitan»Takk for at vi fikk juryere klubbkonkurransen deres! Det er alltid like spennende å se hvilke bilder medlemmene har valgt ut for å svare på temaet. Nivået på de innleverte bildene spriker noe. De som er premierte er gode, men en del av de som er refusert har et forbedringspotensial, eller på en eller annen måte traff ikke juryen. En del kan jobbe litt med valg av motiv og komponering av bildet. Noen er «flate», dvs. at det er vanskelig å feste blikket og lite tredimensjonalitet. Å jobbe med både forgrunn og bakgrunn er et tips, samt å forenkle uttrykket for seeren.

Det mest diskuterte bildet var vinneren, som juryen samlet gav mest poeng ved juryering. Men før premiering ble det stilt spørsmål om bildet er manipulert. Hvis bildet er manipulert, bryter det med vår definisjon av kulturlandskap, dvs. at det kun er lov med justering av lys og farger i post, samt fjerning av støv og flekker. Men siden deres klubb ikke har presisert det i retningslinjene til juryen, så velger vi å gi dette bildet første plass. Lykke til på videre motivjakt utover høsten!»

Hilsen Simen Soltvedt, Therese Hansen, Tove Følid og Anne Berit Reitan


På grunn av at de antatte bildene kan brukes i våre konkurranser på nytt slutter vi å vise dem her på sidene.

1. plass

Foto: © Arne Strømme «Perspektiv»
Juryens kommentar:
“Tøft og “morsomt» bilde med god komposisjon. Fotografen gir et sterkt utrykk her om forfall av gårdsbruk. Et sterkt budskap. Fin plassering av hodeskallehøyball, og selv om den er i front av bildet dras blikket innover mot fjell og resten av motivet.”

2. plass

Foto: © Leif erling Aasan «Moderne kystkultur»
Juryens kommentar:
«Flott fanget av fotograf. Enkelt og stilfullt. Den nye kystkulturen med moderne vindmøller og gammel bebyggelse. Fjellkjeden bak med lys og skodde faller så fint på plass i bildet. Fin fordeling av vindmøller i bildeflaten (3+1). Huset til høyre gjør bildet, da den beskriver samfunnsendringen vi er i.»

3. plass

Foto: © Eivind Sverre Åslid «Nysnø»
Juryens kommentar:
«Artig foto og stilig minimalistisk. Flotte linjer i det snødekte fjellet som kommer frem mellom skyene. Det at vi ser så lite av pipen/huset er «irriterende», men samtidig lager det et herlig spenn i bildet. Prikken over i’en hadde vert røyk fra skorstein. :-)»

Hederlig omtale: (2 bilder)

Foto: © Niklas Havnen Farstad «Fyret»
Juryens kommentar:
«Flott fanget og fin plassering av hovedmotivene. Spennende bildeformat. Litt mystikk i bildet, det lille ekstra er fyrtårnet som er rammet inn i mellom de to rammene. Litt irriterende at ikke fotografen tok et bittelite skritt til høyre slik at fyret kom midt mellom rørene. Det er en fin dybde i bildet selv om det er tåke.»
Foto: © Eva Frisnes «Spor»
Juryens kommentar:
«Enkelt foto med fine linjer. Her får man lyst til å gå ut i åkeren, og fotografen gjenskaper en følelse av frisk luft og duften av korn. Det lille grønne i åkeren matcher trærne på høyre side, trærne følger linjene over åsen og kaster fine skygger. Rett og slett behagelig!»

Antatte bilder: (tittel og autor)

  • «Utsikt med tårn» Niklas Havnen Farstad – «Flotte silhuetter i solnedgang. God plassering av motivet. Skyene skaper dynamikk i bildet. Bildet gjenskaper roen og stillheten som senker seg om kvelden. Fine farger som mykt går over i det sorte i silhuettene av trær og tårn.»
  • «Det vesle huset» Roar Bech – «Flott stemning! Stillhet, morgensol og dugg i gresset. Solen kommer så vidt igjennom og skaper et mykt, mystisk, litt eventyraktig lys og stemning. Huset ser forlatt ut og minner om noe som en gang var. Litt trekk for at solen er kuttet.»
  • «Honningøya, januar-14» Bjørn Ivar Haugen – «Flott foto med god dybde og behagelige farger. Fin komposisjon, fint lys og man får følelse av kald frostrøyk.»
  • «Høyballer» Arne Strømme – «Flott komponert, med fin dybde. Sporene i gresset trekker blikket innover mot høyballene og fjellene lengst bak. Bildet kunne godt vært litt lysere, spesielt i skyggepartiene i forkant av høyballene.»
  • «Wimdy» Niklas Havnen Farstad – «Behagelig å se på med fine blå og orange fargetoner. Sterke kontraster. Himmelen står i flammer hvor man ser den litt igjen i sjøen noe som skaper en helhet i bildet. Trekk for at toppen av båtene forsvinner i bakgrunnen.»
  • «Kulturlandskap arvet i generasjoner» Magnar Fjørtoft – «Her gjenskaper fotografen Bygde-Norges vakre natur og romantiske soloppganger i all sin enkelhet. Lyset fra solen faller så fint inn i bildet. Fin plassering av motivet og fine linjer.
  • «Tre gavler» Svein Kvakland – «Flott stemning i bildet. Husene, med nesten identisk form, er plassert fint utover i bildeflaten (2+1). Bildet gjør seg godt i monokromt.»
  • «Fredet» Bjørn Ivar Haugen – «Minner om det skeive tårn i Pisa. Man får en følelse av at treet er ensom og forlatt, men likevel nekter å gi opp! De dempede fargene kler bildet. Bakgrunnen forstyrrer litt og kunne vært dempet med bruk av større blenderåpning.»
  • «Vedlikeholdsstaben i kulturlandskapet» Magnar Fjørtoft – «Godt fanget med nysgjerrige kyr på beite. En stor del av kulturlandskapet. Fine farger!. Trekk for litt «ovenfra og ned følelse». Ved et lavere ståsted, ville også toppen av trærne i midten av bildet blitt med i bildeflaten.»
Resultatliste for Årets fotograf 2024